sobota 22. března 2014

Pistáciová bábovka

V poslední době mě honí mlsná. A tak nějak jsem také dostala chuť na bábovku. Při procházení posledního březnového Albertu jsem měla jasno. Pistáciová bábovka mi padla hned do oka, od dětí jsem dostala také svolení a za chvíli už bábovka voněla na stole.

Při míchání těsta jsem si říkala, jestli bude taky tak krásně zelená jako v originále, protože za syrova zelená vůbec nebyla. Naštěstí po upečení nebylo pochyb, po čem to vlastně bábovka voní a chutná.


máslo na vymazání + hrubá mouka na vysypání formy, 4 lžíce mléka, 1 sáček pistáciového pudinku, 250 g tučného tvarohu, 200 g másla, 180 g krupicového cukru, 4 vejce, žloutky a bílky zvlášť, 300 g polohrubé mouky, 1 vanilkový cukr, 1 prášek do pečiva, moučkový cukr na posypání

V mléce rozmícháme pistáciový pudink a přimícháme k tvarohu. Máslo vyšleháme s cukrem do pěny. Po chvíli postupně přidáváme tvarohovou směs. Nakonec přidáváme žloutka jedno po druhém.

Mouku smícháme s práškem do pečiva a vanilkovým cukrem. Přisypeme k tvarohu a mícháme, až je těsto hladké. Potom zlehka vmícháme ušlehaná bílka.

Takto připravené těsto nalijeme do bábovkové formy, kterou jsme vymazali máslem a vysypali hrubou moukou.

Pečeme v předem vyhřáté troubě na 180°C asi hodinu nebo až je špejle vpíchnutá do těsta suchá. Po vychladnutí bábovky posypeme moučkovým cukrem.
Zdroj: Albert magazín 03/14

4 komentáře:

  1. Tak pistácie přítel miluje, udělám hned na víkend. :)

    OdpovědětVymazat
  2. tak táto bábovka bude odteraz mojou No.2 hneď po citrónovej...je proste úžasná, hneď som sa do jej vzhľadu a aj chuti zamilovala, aj keď som ju piekla s malými obmenami (viac múky a vajec, polotučný jemný tvaroh, olej namiesto masla, pdp s vínnym kameňom), aj tak jej to neubralo na chuti...takže za mňa ti patrí jedna veľká vďaka !!!

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Moc děkuji za velký dík. .-)

      Mohla bych poprosit o recept na citronovou bábovku?

      Vymazat
    2. Jasné, tu je:
      6 vajec velkých (ž+b), 300 g krupic. cukru, 200 ml oleja, stava a kora z 1 citrona, 250 ml mlieka, 450 g polohr. muky, 1 pdp, 1 vanilkovy puding. prasok

      1, Bielky vyslahame dotuha a dáme do chladu. Zltka vyslahame s cukrom, pridavame pomaly olej.
      2, Citron najprv postruhame, a nasledne z neho vytlacime stavu. Kostky odstraníme, stavu s korou aj s dužinou prislahame do vajecnej zmesi.
      3, Nasledne do nej striedavo prislahavame mlieko a preosiatu muku s pudin. praskom a pdp. Na zaver vareskou primiesame aj vyslahany tuhy sneh z chladnicky.
      4, Pecieme pri 180°C.

      Je jak páperko a je jej fakt dosť, v mojej vencovej forme 26 cm vyčnieva nad okraj, takže do klasickej bábovkárne bych zmenšila množstvo surovín asi tak o 1/3.

      Vymazat

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Tisk

Print Friendly and PDF