pondělí 15. července 2013

Brambory zapečené se zeleninou

Francouzské brambory se připravují na různé způsoby a můžete do nich dát, co vás napadne. Já jsem moc neexperimentovala a řídila jsem se podle receptu.


800 g brambor vařených ve slupce, 2 mrkve, mix mražené/čerstvé zeleniny, 250 g měkkého salámu nebo klobásky, pepř, olej na vymazání formy, 1 stroužek česneku, 2 vejce, 1 smetana, špetka muškátového květu, petrželka, 100 g tvrdého sýra

Mrkev nakrájíme na kolečka nebo pásky a spolu s další zeleninou ji uvaříme ve slané vodě do poloměkka. Pak ji scedíme a necháme okapat.

Brambory uvaříme ve slupce, oloupeme a nakrájíme na plátky. Pak je promícháme s okapanou zeleninou a nakrájeným měkkým salámem. Osolíme a opepříme. Vložíme do zapékací mísy, kterou jsme vymazali olejem nebo máslem smíchaným s prolisovaným česnekem.

Vejce rozšleháme a přilijeme smetanu, přidáme muškátový květ, nakrájenou petrželku a lehce osolíme. Směsí přelijeme brambory a dáme do předem vyhřáté trouby. Pečeme asi 30 minut na 180°C. Potom je posypeme nastrouhaným sýrem a zapečeme do zlatova. Na dopečení a pro zlatou barvu můžeme použít gril.

Zdroj:
kniha Velká domácí kuchařka

4 komentáře:

  1. Mám ráda francouzské brambory, díky za tip.

    OdpovědětVymazat
  2. Francouzské brambory jsou stará dobrá klasika. Dělám je na různé způsoby a se zeleninou také. Už jsem je dlouho nedělala. Tento týden určitě budou, děkuji za připomenutí. :-))

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Já si ani nepamatuji, kdy jsme je měli naposledy. Ať si doma všichni pochutnáte.

      Vymazat

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Tisk

Print Friendly and PDF