úterý 29. ledna 2013

Kynutí šneci a bábovka

V poslední době nějak nemám čas něco péct či vařit. Důvod je prostý: nemám na čem. Dělají nám novou kuchyni a moje podmínky k vaření se rovnají nule. Ale slavnostně slibuji, že v nové kuchyni se bude vařit a to pořádně.

Tento recept jsem našla u Martinky z blogu ...z lásky k vareniu.... Hned mě zaujal, ale musel si chvíli počkat na zveřejnění. V původním receptu se mělo oddělat 2/3 na bábovku, ale pokud máte menší formu jako já, doporučuji oddělit pouze 1/2, jinak můžete dopadnout jako já, viz obrázek dole :-).

Z těsta můžete vytvořit spoustu věcí - šneky, bábovku, rohlíčky...


800 g polohrubé mouky,  150 g třtinového cukru, 140 g rozpuštěného másla, 1 vanilkový cukr, 2 vejce, 400 ml kefírového mléka (může být i normální), 1/2 lžičky soli, 1 kostka droždí, 1 lžíce kakaa;1 vejce, rozpuštěné máslo na potření

Ze všech surovin kromě kakaa vypracujeme těsto, které rozdělíme na půl. Do jedné vsypeme kakao rozmíchané v trošce vody. Obě těsta necháme vykynout.

Potom z každého odebereme stejnou část a dáme stranou.

Bílé a kakaové těsto rozválíme. Na kakaové těsto položíme světlé těsto, potřeme rozpuštěným máslem a posypeme grankem. Svineme do závinu a vložíme do máslem vymazané a moukou vysypané bábovkové formy. Necháme ještě chvíli vykynout.

Na přípravu šneků je stejný postup, jen zaměníme pořadí těsta - na bílé položíme kakaové těsto. Opět potřeme máslem, posypeme grankem, zabalíme do závinu a pak krájíme na menší kousky. Potřeme je rozšlehaným vejcem a necháme ještě kynout.

V předem vyhřáté troubě na 200°C šneky pečeme 10 - 12 minut a bábovku pečeme asi 40 - 45 minut při teplotě 180°C. Bábovku necháme ve formě vychladnout, pak vyklopíme. Krájíme, až je bábovka úplně studená.


Zdroj:
http://sweetlive-recepty.blogspot.cz


6 komentářů:

  1. Šnecči vypadají výborně :) Určitě někdy zkusím. :)

    OdpovědětVymazat
  2. Mnam! Takovehle sneky znoznuju!
    A mozna jeste vic ty s tim pudinkem uprostred a rozinkama.

    OdpovědětVymazat
  3. to vypadá teda výborně, já bych se pustila spíš do té bábovky, ta by mě lákala :-)

    OdpovědětVymazat
  4. Marti, recept určitě vyzkouším, je zajímavý. :-D Nechci být rypáček,ale máš v rozpisu malinký přebrept.

    OdpovědětVymazat
  5. Ivi,diky za upozorneni.Mam ted na sve stranky pristup jen z mobilu nejak to tady opravovat nejde.Jak se pprístí tyden vratim domu,chybu opravim :-)

    OdpovědětVymazat

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Tisk

Print Friendly and PDF